Библијска школа

Лесковац


Под покровитељством Библијског друштва Србије, а са благословом епископа нишког др Јована, октобра месеца 2014, почела је са радом Библијска школа у Лесковцу. Часови се одржавају сваког четвртка у 17:30 часова, у сали конака саборне цркве у Лесковцу.

Већина полазника је православне вероисповести, али то није правило. Тако су се 28. јуна, на Видовдан, на крају семестра када се деле дипломе, међу дипломиранима нашли и један пентакостални Ром, припадник адвентистичке заједнице и припадница римокатоличке цркве.

Школу, од оснивања, води јереј Мирослав Јовановић, који заједно са локалним теолозима организује предавања. Осим њих, полазницима Библијске школе су предавања имала прилику да држе звучна имена из света библистике. Посредством Библијског друштва Србије, један од њих је био и протојереј-ставрофор проф. др Драган Милин, као и протођакон др Радомир Ракић. Отац Радомир је, иначе, заједно са генералним секретаром Библијског друштва Србије госпођом Вером Митић, један од иницијатора стварања Библијске школе у Лесковцу.

Захваљујући сарадњи са Библијским институтом, који ради при Православном богословском факултету у Београду, програм и предавачи у Библијској школи постају све стручнији и озбиљнији.

 

 

По програму Библијског друштва, прво су обрађене теме везане за Стари Завет, а затим се прешло и на Нови. Као и на практиковање онога што су полазници научили кроз Реч Божију.

Са коликим успехом су речи Светог Писма применили на сопствени живот сведочи нам млади парохијан Милош. Он не може да сакрије колико му значи што напокон има прилику да учи о стварима које су га одувек занимале.

- Док Библијска школа није почела са радом, у овом нашем малом граду нисам имао од кога да учим о Библији и вери. Сада много тога знам, захваљујући предавањима разних професора и свештеника који долазе овде и држе нам предавања о Старом и Новом Завету. Желео сам да знам више о мудрости Божијој у Старом Завету, а они су ми помогли у томе, тако што су ми разјаснили стихове које ја сам нисам могао да разумем. Соломон је оставио велики утисак на мене, а Књига о Јову ми је пружила највећу утеху. Ти, и други текстови, ме охрабрују и помажу ми да уредим сопствени живот и пронађем смисао.

 

Језик - Language